Proaktivitet

”Var proaktiv!” är något jag hör människor i min omgivning uppmuntra varandra allt oftare. Ordet ”proaktiv” är ursprungligen en amerikansk managementterm med en inte alltför klar och tydlig innebörd. Motsatsen till att vara proaktiv, är att vara reaktiv, dvs. att tanklöst styras av sin omgivning. Vår förmåga till proaktivitet ligger i glappet mellan stimulus och respons, där ‘stimulus’ är det som händer oss och ‘respons’ våra reaktioner på dessa händelser. Vi har alla denna förmåga till viss del, men somliga har tränat upp den mer än andra. Ju mer vi har tränat upp den, ju högre medvetenhet och desto större förmåga att leva det liv vi vill leva. Jag avslutar dagens inlägg med några konkreta tips på hur man kan vara proaktiv.

  • Fokusera på vad du kan göra i en situation istället för att t.ex. fokusera på andras brister och misstag – vilket är tämligen meningslöst då processen inte gör ditt liv ett dugg bättre och eftersom alla människiskor har brister och gör misstag.
  • Använd ett konstruktivt språk när du pratar som reflekterar att du inte är ett offer utan tar ansvar för ditt liv.
  • Var medveten om att det oftast är dina tankar kring saker och ting som orsakar den största psykologiska smärtan och inte sakerna och tingen i sig själva, och att du har förmågan att reflektera kring- och ifrågasätta ditt tänkande och på så sätt må betydligt bättre.
Följ mig

Erik

Jag jobbar med Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Mindfulness och Coachning. Kontakta mig för mer information.
Följ mig

Latest posts by Erik (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>