The brighter the sun the darker the shadow

Titeln ovan är ett citat från den världsberömde psykologen Carl Jung. Jung talade om att alla människor har delpersonligheter, brister och tillkortakommanden som de inte ville veta av och som de därför ”gör omedvetna”. Dessa delar av personligheten kallade Jung för en persons ”skugga” (shadow). Så länge en persons skugga förblir omedveten för individen, tenderar individen att projicera den på sin omgivning – det som i folkmun kallas för att ”man ser sina egna brister i andra”. Nyckeln till personlig utveckling och tillväxt börjar med att individen öppnar sina ögon för sina skuggpersonligheter och återintegrerar dem med sin personlighet – först då är det möjligt att börja växa mot en starkare och mer balanserad personlighet.

Följ mig

Erik

Jag jobbar med Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Mindfulness och Coachning. Kontakta mig för mer information.
Följ mig

Latest posts by Erik (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>