Påverkan kräver förståelse

Många människor tror sig veta andras bästa. Jag hävdar att höjden av arrogans är att tro sig veta en annan människas bästa. Jag har själv varit där, då jag trott mig veta exakt vad en annan människas bästa innebär. Med tiden har jag förstått att det inte riktigt är så enkelt. Många människor som vill förändras vet redan vad orsaken till sina problem är, i många fall är det uppenbara exempel som t.ex överkonsumtion av mat eller alkohol, konstanta vredesutbrott, isolering,uppskjutande eller undvikande av viktiga saker. Frågan är ofta inte vad som skall förändras utan hur något ska förändras.

Vi tror att vi per automatik vet vad andra behöver – det gör vi inte. ”Jag vet precis vad du menar” är en ofta använd fras. För att påverka en annan människa måste man först försöka förstå den människan. Vem är det här? Vad är det som driver den här människan? Vad är viktigt för den här individen? Näst efter fysisk överlevnad kommer en människas behov av att bli förstådd – att verkligen lyssna är därför en verklig gåva. När man verkligen lyssnar, lyssnar man inte bara med öronen utan med kroppen, hjärtat, ögonen. Istället för att lyssna helhjärtat väntar vi alla i alltför stor utsträckning på vår tur att prata istället. Att döma människor går tvärs emot den här principen – ”they key to good judgement is understanding”. Att döma grundar sig ofta i någon form av rädsla eller på projicerade negativa känslor som man själv bär inom sig.

Följ mig

Erik

Jag jobbar med Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Mindfulness och Coachning. Kontakta mig för mer information.
Följ mig

Latest posts by Erik (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>