Min syn på terapi kontra ”coaching”

2006 var jag på Anthony Robbins 4-dagars-seminarie ”Unleash the power within” i London. Jag läste då sista året till Ekonom på Linköpings Universtiet. Min dröm var att bli en ”coach”. För mig betydde att coacha en människa att hjälpa en annan människa att må bättre, utvecklas inom olika områden och att hjälpa den personen ta sig förbi hinder. Jag vet inte den exakta definitionen på vad terapi innebär, men traditionellt sett har terapin varit mer sjukdomsinriktad och coachningen mer mental-friskvårdsinriktad. Så här tänker jag kring saken.

A: Sjukdom.

B: Normaltillstånd.

C: Lycka, balans, självförverkligande.

Jag menar att syftet med terapi är att ta personen från A till B och att syftet med coachning är att ta personen från B till C. Problemet är bara att individer har ett flertal viktiga områden i sitt liv, roller, delpersonligheter etc. som alla befinner sig på olika delar av samma kontinum. En person kan t.ex. ligga på A i sin roll som mamma och hustru men på B i sin hälsa och på C när det gäller förmåga att ta emot kritik på arbetet. Jag menar att det inte finns någon enkel skiljelinje mellan terapi och coaching och att terapi faktiskt kan vara terapi inom vissa områden och coaching inom andra, och att coaching kan vara coaching inom vissa områden och även innehålla en hel del terapi.

Följ mig

Erik

Jag jobbar med Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Mindfulness och Coachning. Kontakta mig för mer information.
Följ mig

Latest posts by Erik (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>